Mesajul managerului Ioan Bădeliță către cei de la Filadelfia

Screen Shot 2018-09-10 at 15.57.22

Mesajul acesta a fost transmis duminică seara pe 9 septembrie la un eveniment organizat la Filadelfia cu prilejul deschiderii noului an școlar. Părinții, elevii și profesorii au venit împreună pentru a cere ajutorul lui Dumnezeu pentru noul an școlar.

Ioan Badelita septembrie 2018

Este momentul când ne aflăm în fața unui nou an școlar care vine indubitabil cu provocările sale. Este marcat de aspecte necunoscute și unele dintre ele neprevăzute. În ciuda acestor aspecte noi trebuie să fim prevăzători și să ne facem treba noastră cât mai bine posibil. La Filadelfia nu se cere imposibilul însă consider că este imposibil de realizat ceva fără a face tot ceea ce este posibil. Am câteva cuvinte pentru toți ¨ actorii ¨ implicați în procesul educațional. În primul rând mă adresez, vouă, colegilor mei, profesorii. Pentru voi am două versete biblice. Primul este din cartea profetului Daniel: ¨…cei ce vor invata pe multi sa umble in neprihanire vor straluci ca stelele, in veac si in veci de veci.¨ (Daniel 12:3). La Filadelfia este importantă partea academică însă aceasta nu este suficientă pentru că am înțeles forma tridimensională a ființei umane. Nu suntem dogmatici în abordare însă principiile iudeo-creștine le vrem prezente la dascălii noștri. Profesorii trebuie să dea dovadă de responsabilitate și să realizeze că elevul este o persoană care trebuie abordată cu atenția cuvenită. Profesorii au menirea de a transmite mult mai mult decât simple informații, ei trebuie să fie modele. Să ne ferim în a eticheta elevii și de a-i trata prin prisma familiei din care provin.

Un al doilea verset pentru voi, colegii mei este: ¨…Cine invata pe altii sa se tina de invatatura.¨ Romani 12:3 Ca dascăli trebuie să identificăm și să aplicăm metodele cele mai bune pentru a ajuta elevii să fie motivați în a o apuca pe calea dezvoltării personale. Un profesor trebuie să stăpânească materia predată și să predea cât mai relevant pentru ca elevul să fie atras spre a învăța. 

Pentru elevi doresc să evidențiez un episod din istoria poporului evreu care dovedește că Dumnezeu răsplătește copiii care ascultă de sfaturile părinților. Dumnezeu i-a dat drept exemplu pe recabiții care au fost testați pe vremea profetului Ieremia. În ciuda contextului potrivnic fiii lui Ionadab au ales să rămână sub autoritatea părintescă și astfel au avut doar de câștigat pe termen lung. Episodul la care fac referire este surprins în Ieremia 35.

Același aspect este clar surprins și de apostolul Pavel în Epistola către Efeseni la capitolul 6, primele trei versete. Fără a onora părinții nimeni nu poate ajunge departe. În viață elevul v-a plăti orice geste de rebeliune față de autoritatea părintească. M-aș bucura mult ca elevii să îl aibă drept exemplu pe Daniel și să urmeze învățătura părintească deși părinții nu-i au sub ochi. Daniel a avut conștiența identității sale și s-a purtat în consecință deși aceasta a însemnat să meargă împotriva curentului.

Dragi părinți, am mai spus acest lucru în repetate rânduri însă mă văd nevoit să îl repet pentru că este capital: ¨…parintilor, nu intaratati la mânie pe copiii voștri, ci cresteți-i în mustrarea și învățătura Domnului.¨ Efeseni 6:4 Ca părinte trebuie să-i creezi spațiu copilului pentru a se desfășura. Este o artă acest aspect. Cu forța și prin impunere copilul va dezvolta ură și va avea repulsie de tot de înseamnă școală și chiar de ceea ce presupune credința creștină. Este imperios necesar să alocați timp suficient și de calitate pentru a vă cunoaște copilul. Trebuie să identificați metode specifice profilului copilului dumneavoastră. Nu trebuie să preluați ceea ce a funcționat în cazul altor copii chiar dacă este vorba despre copiii dumneavoastră. Mențineți deschisă ușa comunicării cu elevul din casa dumneavoastră.

Părinților, mai găsiți soluții pentru copiii dumnevoastră și în altă parte, nu doar la oameni. Tatăl lui Samson este un exemplu în această direcție: ¨ Manoah a facut Domnului urmatoarea rugaciune: „Doamne, Te rog, sa mai vina o data la noi omul lui Dumnezeu pe care L-ai trimis si sa ne invete ce sa facem pentru copilul care se va naste!” (Judecători 13:8).

Îmi doresc mult și în acest an școlar să ne unim eforturile, să ne mărim preocuparea și să țintim cât mai sus în calitatea noastră de profesori, părinți, elevi.

Ioan Bădeliță